kik 1

 CELE PROJEKTU

 W ramach projektu podejmowano wiele inicjatyw promujących zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie.

Niektóre z naszych działań:

 

1.ORGANIZACJA WSPÓLNYCH DRUGICH ŚNIADAŃ NA TERENIE SZKOŁY - WSPÓLNE ŚNIADANKA.

 

 2.ZAPEWNIENIE OBIADÓW SZKOLNYCH ZGODNYCH Z NORMAMI/ZALECENIAMI.

 

3.ZMIANA ASORTYMENTU W SKOLEPIKACH SZKOLNYCH, AUTOMATACH Z NAPOJAMI I ŻYWNOŚCIĄ SPRZEDAWANĄ NA TERENIE SZKOŁY NA PROZDROWOTNE.

 

4.UMIESZCZANIE NA TERENIE SZKOŁY PLAKATÓW PROMUJĄCYCH ZDROWE ŻYWIENIE I ORGANIZOWANIE WYSTAW PRAC UCZNIÓW PROMUJĄCYCH ZDROWE ŻYWIENIE.

WYSTAWA PRAC POD TYTUŁM:

„Zdrowo jem, więcej wiem” grudzień 2013 rok

  

WYSTAWA PRAC POD TYTUŁEM:

„W zdrowym ciele zdrowy duch” marzec 2014 rok

  

WYSTAWA PRAC POD TYTUŁEM

 „Owocowo-warzywny raj” październik 2013 rok

 

WYSTAWA PRAC POD TYTUŁEM

„Moja piramida zdrowia” kwiecień 2014 rok

5.ROZWIJANIE ZDOLNOŚCI I WIEDZY KULINARNEJ UCZNIÓW ZGODNIE Z ZASADAMI RACJONALNEGO ŻYWIENIA

 

  Przygotowanie sałatek owocowych i warzywnych według własnego pomysłu

  

 Przygotowywanie kanapek, estetyczny wygląd posiłku jest ważny

 

6.SPOTKANIE ZE SPECJALISTĄ pod hasłem „Trzymaj formę”

 

 7.ORGANIZACJA PIKNIKÓW FESTYNÓW RODZINNYCH LUB INNYCHIMPREZ UPOWSZECHNIAJĄCYCH ZDROWY STYL ŻYCIA

Rozgrywki sportowe międzyklasowe

  

Degustacja zdrowych przekąsek między posiłkami

 

8. EDUKACJA RODZICÓW

Degustacja chleba pełnoziarnistego

 

 Ulotki dla rodziców

Ulotka I

Ulotka II

9.INNE DZIAŁANIA

Gazetki szkolne

  

Doświadczenia i eksperymenty związane z odżywianiem

  

CERTYFIKAT DLA SZKOŁY

 

         Nasza szkoła znalazła się wśród placówek, które za sprawne prowadzenie oraz rozwijanie działań promujących prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną, w roku szkolnym 2013/2014 otrzymała certyfikat Szkoły Przyjaznej Żywieniu i Aktywności Fizycznej. Działania te miały miejsce w ramach projektu polsko - szwajcarskiego „Zachowaj równowagę”.