5 października uczniowie klasy 3b wraz z wychowawczynią panią Agatą Forystek oraz studentką panią Karoliną Koszelą udali się na wycieczkę. Dzięki panu Bartoszowi Jagusztynowi, pracownikowi Uniwersytetu Rzeszowskiego, najpierw zwiedzili Pozawydziałowy Instytut Biotechnologii w Weryni. Okazało się, że jest on położony w pięknym pałacu i otoczony niezwykłym parkiem z wiekowymi dębami oraz malowniczymi stawami.
Potem dzieci pojechały do skansenu w Kolbuszowej. Z zainteresowaniem oglądały stare, drewniane zagrody, szkołę wiejską, kuźnię, młyn oraz wiele innych ciekawych obiektów.
Pod koniec wycieczki uczestniczyły w lekcji muzealnej „Od ziarenka do bochenka”. Oprócz degustacji pysznego wiejskiego chleba z masłem, miały okazję upiec tradycyjny przysmak - proziaki, co wszystkim sprawiło ogromną radość.